Sazečka cibule - Šalotka žlutá

Též nazývána jako množilka má oproti klasické cibuli jemnější, nasládlejší a kořeněnější chuť. V kuchyni má široké uplatnění.


  • 26,96 Kč 47,83 Kč 85,22 Kč od 26,96 Kč bez DPH
  • Zvolte variantu (49 ks) Skladem (18 ks) Skladem (8 ks) Skladem
31 Kč 55 Kč 98 Kč od 31 Kč
  • Hmotnost
Kategorie: Sazečka cibule
 

Šalotku pěstujeme nejlépe na osluněném pozemku, v půdě ve staré síle. Cibule nesnáší přímé chlévské hnojení. Záhon připravíme s dostatečným předstihem, cibule potřebuje slehlou půdu. Během růstu používáme hnojiva s obsahem síry.

Upřednostňuje humózní, lehkou půdu, nedaří se jí v půdě těžké a přemokřené. V dobrých podmínkách dorůstají cibule do velikosti až 4 cm v průměru. V jednom trsu vyroste 5 - 9 cibulí.

Šalotku sázíme od konce února a během března, dle vývoje počasí, do sponu 15 x 30 cm. Při pozdější výsadbě se snižuje výnos. Mrazu se bát nemusíte, šalotka vydrží mrazy do -10 °C.

Před výsadbou se doporučuje sazečku cibule namořit proti houbovým chorobám. Do lehké půdy cibuli snadno zasuneme rukou (přibližně ze 3/4). Pokud je půda příliš tvrdá, nejprve vyhloubíme sázecím kolíkem jamky, případně připravíme motykou rýhu, do které budeme cibulky dávat tak, aby jim vyčnívaly pouze špičky.

Za jeden až dva týdny vysazené cibule zkontrolujeme. Ty, které nesedí pevně v jamce, opravíme. V průběhu růstu podle potřeby okopáváme a odstraňujeme plevel.

Za 50 - 60 dní od výsadby můžeme sklízet cibuli s natí jako tzv. zelenačku. V plné zralosti sklízíme za 80 - 130 dní, když nať poléhá a zasychá. Nenecháme ji zaschnout úplně, cibulky by se rozpadaly a sklizeň by byla obtížnější. Po vytažení cibulek z půdy necháme týden zasychat na záhoně a teprve pak odstraníme kořínky a zbytky natě.

Výhodou skladování šalotky je, že neraší ani pozdě zjara. Pokud necháme zaschnout nať, vydrží dobře vyzrálé šalotky v chladu a suchu až 2 roky. Při pokojové teplotě je můžeme bez problémů skladovat několik měsíců.

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.